آتشسوزی یا حریق یکی از قدیمیترین بلایایی است که میتواند در زمانی کوتاه، دارایی و سلامتی افراد را به خطر اندازد. بنا به تعریف حریق عبارتست ازسوختن شدید مواد سوختنی یا آتشی ناخواسته و از کنترل خارج شده که معمولا” با دود و حرارت و نور زیاد توام است. آتش سوزی عبارت از آتشی است که از یک منبع حرارتی کنترل ناپذیر سرچشمه گرفته، یا منبع حرارتی معین کنترل شدهای را ترک کرده و با نیروی حرارتی خود گسترش و توسعه یافته باشد.
آتشسوزی در صورتی که به موقع مهار نشود، موجب خسارات زیادی میگردد گاه آتشسوزی، با سایر حوادث طبیعی مثل زلزله همراه بوده و یا بلافاصله پس از آنها رخ میدهد. در بسیاری از موارد، خسارات حریق ثانویه، حتی بیش از خسارات حادثه اولیه بوجود آورنده آن میباشد.
حریق ها از نظر روش اطفاء و با توجه به نوع ماده سوختنی ، در 6 گروه یا کلاس طبقه بندی می شوند :
آتش کلاس A
این نوع آتش سوزی از سوختن مواد معمولی قابل احتراق ، عموما جامد و دارای ترکیبات آلی طبیعی یا مصنوعی حاصل می شود . این منابع کاغذ ، پارچه ، چوب ، پلاستیک و امثال آن است که پس از سوختن از خود خاکستر به جا می گذارند . خاموش کننده هایی که برای کنترل آن بکار می روند علامتی مثلث شکل و سبز رنگ با نشان A دارند . مبنای اطفاء آنها بر خنک کردن است .
آتش کلاس B
این آتش در اثر سوختن مایعات قابل اشتعال یا جامداتی که به راحتی قابلیت مایع شدن دارند ( عموما مواد نفتی و روغنها ی نباتی ) پدید می آید . خاموش کننده هایی که برای این دسته مناسب هستند دارای برچسب مربع قرمز رنگ با علامت B هستند . اطفای این حریق عموما مبتنی بر خفه کردن است .
آتش کلاس C
این دسته شامل آتش سوزی ناشی از گازها یا مایعات یا مخلوطی از آنهاست که به راحتی قابلیت تبدیل به گاز را دارند مانند گاز مایع و گاز شهری ، این گروه نزدیکترین نوع حریق به دسته B می باشد و خاموش کننده های مربوطه با علامت C در مربع آبی رنگ مشخص می شوند . راه اطفای این حریق خفه کردن و سد کردن مسیر نشت می باشد .
آتش کلاس D
حریق های این دسته ناشی از فلزات سریعا اکسید شونده مانند منیزیم، سدیم ،پتاسیم و امثال آن می باشد و خاموش کننده های مناسب برای اطفاء آنها با علامت ستاره زرد رنگ با نشان D مشخص می شوند .
آتش کلاس E
این دسته شامل حریق های الکتریکی می باشد که عموما در وسایل الکتریکی و الکترونیکی اتفاق می افتد مانند سوختن کابلهای تابلوبرق یا وسایل برقی و حتی سیستم ها ی کامپیوتری ، نامگذاری این دسته نه بخاطر متفاوت بودن نوع ماده سوختنی بلکه بخاطر مشخصات وقوع ، اهمیت و نوع دستگاه هایی است که حریق در آنها رخ می دهد . راه اطفای این کلاس حریق ، قطع جریان برق و خفه کردن حریق با گاز CO2یا هالون و هالوکربن می باشد . خاموش کننده هایی که قابلیت کنترل آن را دارند با حرف E نشان داده می شوند.
آتش کلاس F
آتش ناشی از سوختن چربی ها و روغن های آشپزی که به عبارتی آتش های آشپزخانه یا Kitchen Fire نامیده می شوند و در استاندارد آمریکا هم با حرف K نامگذاری شده اند. آتش هایی هستند که در آشپزخانه های صنعتی اتفاق می افتند. با اینکه این کلاس حریق به عنوان زیر دسته B باید در نظر گرفته شود اما به دلیل ویژگی های خاصی نظیر دمای شعله وری بالاتر ، این کلاس از حریق در دسته بندی جداگانه ای قرار گرفته اند. سیستم اطفای حریق واتر میست و یا استفاده از پتو های ضد حریق جهت خاموش کردن این کلاس آتش مورد توجه می باشند.